050-193-555-8
063-921-555-8

Режим роботи:
10.00 - 18.00

050 193 5558

Прання та догляд за вишитими речами



Беззаперечно, вишита вручну річ стає для її власника важливим та неповторним предметом гардеробу, або навіть сімейною реліквією. І чим більше любові та старання у неї вкладено, тим довше хотілось би підтримувати її у першородному стані. Та навіть якщо ви лише думаєте купити вишиванку ручної роботи, варто вже зараз приділити особливу увагу способам догляду за вишитими виробами.



Натуральні тканини для вишивання українських сорочок

Прання

Прати вишиті речі варто виключно вручну. Використання пральної машини тут недопустиме. Тепература води має бути не вище 30-40 градусів (особливо у випадку використання яскравих тканин або ниток). При пранні уникайте тертя тканини, особливо у місцях самої вишивки; замочуйте виріб у теплій воді на 20-30 хвилин.

Додавання засобів можливий при попередньому розчиненні їх у воді. Найкраще - користуйтесь засобами для делікатного прання, обов'язково без вмісту відбілювачів! Якщо наявні плями, або інші важкі забруднення - їх можна акуратно видалити зубною щіткою. Також у цьому допоможе додавання у воду невеликої кількості солі.

Після закінчення прополощіть тканину декілька разів у холодній воді. Усі миючі засоби та піну варто ретельно вимити, адже при висиханні їх залишки можуть зіпсувати структуру тканини. При останньому полосканні можете додати у воду оцет (у розрахунку 1 чайна ложка на 1 літр води). Це додасть яскравості та особливого блиску, а також стане додатковим захистом від линяння.

Сушка

Після прання вишиванки варто також приділити особливу увагу її сушінню. Ні в якому разі не можна скручувати та віджимати виріб для запобігання деформації вишивки! Найкращим способом є використання махрового рушника - скручуємо вишитий виріб у рушник та лишаємо на 10-15 хвилин. Останній швидко вбирає у себе зайву вологу і вам лишається лише перекласти вишиванку на інший сухий рушник (або підвісити) до остаточного висихання, попередньо розгладивши шви.

Прасування

Прасувати бажано по трохи вологій тканині для кращого розгладжування. Найголовніше - прасувати лише по виворітній стороні при температурі не вище за 190-200 градусів.

Як запобігти линянню

Неприємним аспектом прання вишитих речей є, нажаль, можливість линяння виробу. Ручна вишивка є кропіткою працею і подібне псування виробу одразу після завершення є обурливим. Найперше що потрібно зробити ще до початку роботи - перевірити нитки, замочивши їх у теплій воді. Якісні нитки зазвичай не линяють, але найкраще перестрахуватись, особливо якщо ви плануєте вишивку у яскравих кольорах. Також будьте уважні при вишиванні на кольорових тканинах. При пранні подібних речей будьте охайні та ліпше використовуйте холодну воду.

Сподіваємось, що ваші вишивані шедеври прослужать вам якомога довше та радуватимуть усіх своєю красою. Успіхів та натхнення, любі вишивальниці.

Створення сайту AP-studio
Каталог украинских интернет магазинов Украина онлайн Украинский портАл UAShop.org Каталог интернет-магазинов Украины